10.6 C
București
miercuri, 30 octombrie 2024
AcasăEconomieCe este ROBOR și cum influențează creditele? De ce crește ROBOR?

Ce este ROBOR și cum influențează creditele? De ce crește ROBOR?

Data:

Articole Asemanatoare

10 destinatii de vis pe care merita sa le vizitezi

Descopera locuri spectaculoaseCalatoriile nu sunt doar despre destinatii, ci...

10 idei de afaceri cu bani puțini

Ideile de afaceri cu buget redus reprezintă o modalitate...

10 idei de afaceri cu bani putini

10 idei de afaceri cu bani putiniIntr-o lume in...

10 idei de afaceri pentru care ai nevoie de spații comerciale în zone cât mai active

Deschiderea unei afaceri într-o zonă comercială activă poate aduce...

10 idei de afaceri profitabile pentru incepatori

10 idei de afaceri profitabile pentru incepatoriIntr-o lume in...

ROBOR este prescurtarea de la Romanian Interbank Offer Rate și reprezintă rata medie la care băncile din România sunt dispuse să ofere fonduri în lei între ele. Rata aceasta este un indicator foarte important pentru piața din România, având un impact major asupra costurilor de împrumut pentru consumatori și pentru întreprinderi. ROBOR se stabilește calculând media ponderată între ratele la care băncile fac tranzacții pe piața interbancară.

În timp, ROBOR a fost folosit la scară largă pentru determinarea dobânzilor la creditele variabile și joacă un rol semnificativ în economia din România. 

Ce este ROBOR și cum crește?

Creșterea ROBOR poate să fie influențată de mai mulți factori. Politica BNR ae rolul de a reglementa ratele dobânzilor de referință și poate să intervină în stabilirea ROBOR modificând rata dobânzilor și politica monetară. Totodată, ROBOR poate varia și în funcție de oferte și de cererile de fonduri, reflectând nivelul de încredere al băncilor într-o anumită cerere de fonduri. Spre exemplu, dacă băncile sunt mai precaute în ceea ce privește împrumuturile, ROBOR poate crește.

Totodată, ROBOR poate fi influențat și de factorii macroeconomici. Modul în care evoluează economia, inflația, ratele dobânzilor internaționale și alte astfel de variabile, pot influența valoarea ROBOR în mod semnificativ. 

În plus, evenimentele geopolitice din țară și din afara țării pot influența această rată. Turbulențele politice și economice globale pot duce la creșterea ROBOR deoarece au impact asupra piețelor financiare.

Ce este ROBOR și cum ne influențează în România?

Ce este ROBOR și cum ne influențează în România?

Sursa foto

ROBOR are o foarte mare influență asupra economiei și a persoanelor care trăiesc în România, afectând mai multe aspecte ale vieții de aici:  

  • Creșterea ratelor de împrumut – ROBOR poate influența dobânzile pentru creditele cu dobândă variabilă, iar atunci când crește, împrumuturile pot crește din cauza ratelor care se vor mări, ceea ce înseamnă că vor crește și cheltuielile lunare.
  • Devine mai dificil să economisești – pentru persoanele care fac economii în conturi sau depozite, ROBOR va influența dobânda câștigată, iar atunci când este scăzut, va scădea și această dobândă.
  • Costuri de împrumut mai mari pentru întreprinderi – pentru afaceri, rata ROBOR poate afecta costul capitalului, iar creșterea ROBOR va duce la creșterea costurilor de finanțare și la deciziile de investiții și dezvoltare.
  • Inflația poate varia – ROBOR influențează inflația din cauza costurilor de împrumut și a cererilor agregate. O creștere semnificativă a ROBOR va determina creșterea prețurilor pentru consumatori și poate să afecteze puterea de cumpărare.
  • Sectorul imobiliar este afectat de ROBOR – atunci când ROBOR crește, ratele pentru creditele ipotecare cu dobândă variabilă cresc ceea ce face accesarea mai dificilă a acestor credite. 
  • Este afectată stabilitatea financiară – nivelurile mari ale ROBOR pot să ducă la dificultăți financiare pentru întreprinderi și gospodării, în special în perioadele de creștere a ratei, ceea ce va afecta stabilitatea financiară a firmelor și indivizilor.

Ce este ROBOR și cum poate scădea?

Scăderea ROBOR este influențată de mai mulți factori și politici, iar reducerea ratei are de obicei un impact pozitiv asupra costurilor cu diverse împrumuturi și implicit asupra economiei:

  • Politicile monetare sunt mai expansive – BNR poate să adopte politici monetare expansive care implică și reducerea dobânzilor, încurajând băncile să ofere împrumuturi la rate mai avantajoase între ele, ceea ce va duce la scăderea ROBOR.
  • Nivelul scăzut al inflației poate duce la scăderea ROBOR – atunci când inflația scade, economia este stabilă și inflația este sub control, BNR va fi mai puțin preocupată de creșterea dobânzilor pentru a combate inflația.
  • Cereri reduse de fonduri – dacă cererea de împrumuturi scade, atunci băncile vor fi dispuse să acorde împrumuturi la rate mai mici, menținând astfel ROBOR la niveluri scăzute.
  • Stabilitatea economică poate scădea ROBOR – economia stabilă sau în creștere poate contribui la menținerea ratelor la un nivel scăzut. Investitorii și băncile pot avea mai multă încredere să împrumute fonduri într-un mediu stabil.
  • Intervenții din partea BNR – BNR poate influența ROBOR prin operațiunile de pe piața monetară, incluzând lichidități în sistemul bancar pentru a reduce ratele.

Ce este ROBOR și cum se calculează?

Ce este ROBOR și cum se calculează?

Sursa foto

ROBOR se calculează pe baza mediei ponderate a ratelor la care băncile din România oferă fondurile în lei între ele pe piața interbancară. Indicatorul este o referință importantă pentru ratele creditelor din România și se calculează urmând pașii:

  • Sunt colectate datele de la băncile din România care raportează ratele la care sunt dispuse să acorde fonduri în lei pe diferite termene de scadență.
  • Se calculează ponderile, fiecare bancă furnizând sume diferite de bani în funcție de termenul de scadență. Spre exemplu, suma împrumutată pe o săptămână poate să fie diferită de suma împrumutată pe o lună. Prin urmare, se calculează ponderi pentru fiecare bancă în funcție de sumele care sunt implicate în tranzacții.
  • Se calculează media ponderată a ratelor care sunt furnizate de bănci pentru fiecare termen de scadență, lucrul acesta se va face înmulțind rata furnizată de fiecare bancă cu ponderea corespunzătoare și însumând ulterior aceste produse pentru toate băncile participante.
  • ROBOR publică zilnic diferite termene de scadență. Acest indicator reflectă costul mediu la care băncile sunt dispuse să împrumute fonduri în lei pe piața interbancară pentru termenul specific de scadență.

ROBOR este influențat de inflație?

ROBOR este influențat de inflație, cei doi indicatori economici fiind strâns legați între ei. Schimbările la nivel de inflație pot să aibă un impact semnificativ asupra ROBOR, în mai multe moduri. 

BNR folosește politica monetară cu scopul de a controla inflația și unul din principalele instrumente utilizate de BNR este rata dobânzilor. În momentul în care inflația crește și depășește țintele stabilite de BNR, banca centrală poate majora rata dobânzii pentru că băncile vor fi mai puțin dispuse să facă împrumuturi între ele la rate mici.

Nivelul de inflație și modul în care BNR îl menține sub control pot influența încrederea investitorilor în economia țării. Inflația stabilă și menținută sub control va determina băncile să aibă încredere în politicile monetare și să ofere împrumuturi la rate mai mici.

Totodată, inflația anticipată joacă un rol foarte important în determinarea ROBOR. În cazul în care băncile și investitorii anticipează creșteri semnificative ale inflației, ROBOR poate crește pentru a compensa riscurile. 

În plus, inflația poate să afecteze cererile de credite ceea ce înseamnă că într-o perioadă cu inflație ridicată, oamenii și companiile pot fi mai puțin dispuși să împrumute bani, ducând astfel la modificări ale ROBOR.

Ultimele Articole

extrastyle.ro