Spamul pe telefon este o problemă cu care ne confruntăm tot mai des în ultima vreme. În realitate este o formă de intruziune electronică ce se poate manifesta în forme variate, de la apeluri nesolicitate și mesaje text, până la notificări și mailuri cu conținut nedorit. Tehnologia a evoluat rapid și ne oferă un mod de a comunica mai eficient, însă odată cu această evoluție a apărut și spamul în mod inevitabil.
Ce înseamnă spam pe telefon?
Spamul pe telefon poate fi rezumat ca transmiterea repetată și nesolicitată a mesajelor, apelurilor sau notificărilor către un număr de telefon mobil sau fix în scopul de a promova produse și servicii. Totodată, există și forme de spam care nu au ca scop promovarea și de aceea este important să se stabilească de la început ce înseamnă de fapt spam pe telefon și cum poți diferenția între tipurile de spam:
- Mesajele text spam sunt reprezentate, așa cum spune și numele lor, de texte nedorite pe care le poți primi pe telefon și care sunt de cele mai multe ori reclame la produse și servicii. Totodată, pot conține și linkuri către site-uri necunoscute sau chiar tentative de fraudă.
- Spamul sub formă de apeluri nesolicitate implică apeluri de la necunoscuți sau de la roboți în care ți se oferă produse și servicii pe care nu le-ai cerut. De cele mai multe ori astfel de apeluri pot fi foarte enervante și uneori pot fi tentative de fraudă, deci va trebui să fii atent.
- Spamul sub formă de notificări este reprezentat de reclamele venite prin aplicații, care pot fi foarte agresive în încercarea de a-ți atrage atenția. Astfel de notificări pot fi considerate forme de spam în momentul în care sunt excesive.
- Spamul de tip phishing este foarte periculos și de aceea este important să fii atent. Unele mesaje sunt concepute special pentru a-ți frauda datele financiare sau personale și de cele mai multe ori pretind că sunt de la bănci sau instituții care îți solicită să furnizezi date confidențiale.
- Spamul localizat este reprezentat de mesaje sau apeluri care sunt direcționate doar pentru anumite grupuri de persoane sau regiuni, utilizând datele de localizare de pe telefonul tău.
Spamul pe telefon este o problemă considerabilă, fiind foarte deranjant, consumator de timp și periculos în același timp, deoarece în unele cazuri poate reprezenta o amenințare pentru datele tale personale. Din fericire sunt metode pentru a combate fenomenul, cum ar fi blocarea numerelor de telefon și utilizarea aplicațiilor de filtrare a mesajelor sau a apelurilor.
Cum poți evita spamul pe telefon
Sunt mai multe metode care te ajută să eviți spamul pe telefon sau măcar să îi minimizezi impactul, cele mai comune dintre ele fiind detaliate în cele ce urmează:
- Încearcă să nu lași public numărul de telefon și evită să îl oferi la întâmplare, deoarece cu cât este mai privat, cu atât scad șansele de spam pe telefon.
- Nu răspunde la apeluri de la numere necunoscute sau la mesaje, sau cel puțin nu răspunde la numerele care par suspecte. Dacă nu ai de ales, este mai bine să nu deschizi mesajele decât să nu răspunzi. Uneori acest sfat nu este posibil mai ales atunci când relaționezi cu foarte multe persoane sau lucrezi în vânzări, însă sfatul este de ținut minte și de aplicat ori de câte ori este posibil.
- Activează filtrele pentru spam de pe telefonul tău mobil, dacă le are. Astfel atunci când vine un mesaj de la un număr categorisit drept spam, el va ajunge automat în zona de mesaje blocate și nu te va mai deranja.
- Utilizarea aplicațiilor anti-spam poate fi o soluție foarte utilă și astfel vei filtra și mai eficient mesajele, în funcție de criterii predefinite, pentru a reduce spamul.
- Nu deschide linkurile pe care nu le cunoști și fii foarte atent în momentul în care îți sunt solicitate date personale sau financiare prin mesaje sau prin apeluri. Băncile nu solicită astfel de informații la telefon sau prin mesaje.
- Raportează toate tentativele de spam astfel încât să poți ajuta furnizorii de servicii de telefonie să combată spamul.
- Caută informații în lista neagră și în cea de numere blocate asigurându-te că cei care ți-au făcut spam se află aici.
- Actualizează aplicațiile și sistemul de operare astfel încât sistemul de securitate să fie la zi și să blocheze spamul, dar și să ai acces la cele mai noi funcții în ceea ce privește securitatea.
- Citește cât mai mult și documentează-te pentru a înțelege cât mai bine ce înseamnă spam. O persoană informată va fi mai greu victima celor care fac spam.
Cine face spam pe telefon?
Spamul pe telefon poate apărea din mai multe motive și poate fi generat în scopuri diferite, nu toate fiind periculoase. Cele mai comune categorii de expeditori care ajung în lista de spam sunt:
- Companiile de marketing care folosesc spamul ca parte din strategiile de promovare, trimițând mesaje sau apelând utilizatorii cu scopul de a atrage noi clienți.
- Mesajele automate generate de roboți se folosește de obicei tot de către companii, dar pot fi folosite și de activitățile ilegale așa cum este phishingul.
- Hackerii și hoții cibernetici pot încerca să facă phishing pentru a obține date personale sau financiare, imitând instituții cunoscute sau bănci pentru a te determina să le furnizezi datele. Ai grijă ce linkuri deschizi și ține minte că băncile și instituțiile nu cer date online.
- Infractorii și scammerii pot face spam pe telefon cu scopul de a obține bani sau informații personale de la tine. Sunt mai multe tactici utilizate în acest sens pentru a te păcăli, inclusiv cu oferte de joburi, mesaje de dragoste sau promoții.
- Servicii și aplicații agresive care colectează numere de telefon ilegal cu scopul de a face campanii de promovare.
- Diverse alte entități pot face spam pe telefon, inclusiv politicienii care vor să obțină voturi sau organizațiile non-profit care fac campanii de conștientizare.
Spamul pe telefon este o problemă persistentă în prezent și impactul este invaziv pe deoparte, dar și periculos în general. Fenomenul este generat de diverse entități, cu scopuri variate, și este recomandat să te asiguri că te protejezi de spam urmând sfaturile de mai sus. Tratează cu precauție toate apelurile și mesajele de la necunoscuți, iar atunci când în mesajele persoanelor cunoscute apar linkuri ciudate, nu le deschide înainte de a te asigura că vorbești cu persoana în cauză și nu cu un hacker care i-a spart contul.