11.1 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăCasa si GradinaCase din lemn - avantaje, dezavantaje și metode de întreținere

Case din lemn – avantaje, dezavantaje și metode de întreținere

Data:

Articole Asemanatoare

10 destinatii de vis pe care merita sa le vizitezi

Descopera locuri spectaculoaseCalatoriile nu sunt doar despre destinatii, ci...

10 idei de afaceri cu bani puțini

Ideile de afaceri cu buget redus reprezintă o modalitate...

10 idei de afaceri cu bani putini

10 idei de afaceri cu bani putiniIntr-o lume in...

10 idei de afaceri pentru care ai nevoie de spații comerciale în zone cât mai active

Deschiderea unei afaceri într-o zonă comercială activă poate aduce...

10 idei de afaceri profitabile pentru incepatori

10 idei de afaceri profitabile pentru incepatoriIntr-o lume in...

Casele de lemn sunt opțiuni foarte atrăgătoare și populare pentru persoanele care caută un stil de viață cât mai natural, ecologic și confortabil deoarece lemnul are o frumusețe specială, care adaugă farmer rustic și căldură oricărui spațiu. De aceea, este important să stabilim beneficiile și caracteristicile caselor de lemn. 

Case din lemn – materiale utilizate

Casele de lemn pot să fie construite din mai multe tipuri de lemn, alegerea depinzând în mare măsură de preferințele utilizatorilor, dar și de bugetul disponibil. În plus, contează foarte mult și accesibilitatea resurselor locale lemnoase. Unele dintre cele mai des utilizate tipuri de lemn sunt:

  • Pinul, deoarece este un lemn moale și foarte ușor de prelucrat, ceea ce îl transformă într-o variantă populară pentru casele de lemn. În plus, oferă frumusețe naturală și poate fi utilizat în mai multe moduri în interioare.
  • Bradul se aseamănă cu pinul și este un material ușor de prelucrat, fiind deseori utilizat la casele tradiționale de lemn.
  • Stejarul este un lemn durabil și tare, utilizat în primul rând pentru modul în care rezistă dănuătorilor și contactului cu apa. Astfel de case se remarcă prin durabilitatea extinsă, dar pot să fie mai scumpe decât cele din alte materiale.
  • Cedrul roșu este un lemn foarte apreciat pentru aroma sa plăcută și pentru rezistența la putrezire, fiind popular pentru casele din zonele cu climat umed.
  • Cireșul, nucul și alți arbori de esență tare sunt utilizați pentru finisare și pentru detalii interioare de lux, atât în casele de lemn cât și în alte construcții.

Case din lemn – avantaje

Case din lemn - avantaje

Sursa foto

Casele construite din lemn se remarcă printr-o serie de avantaje considerabile, care le transformă într-o opțiune de nerefuzat pentru foarte multe persoane:

  • Aspectul estetic este foarte plăcut – lemnul are o frumusețe naturală caldă și astfel va crea un aspect rustic, foarte confortabil. O casă din lemn se va integra armonios în mediu și oferă posibilitatea de personalizare în funcție de preferințele estetice ale utilizatorilor.
  • Casele din lemn sunt foarte bine izolate din punct de vedere acustic și termic – lemnul izolează natural ceea ce face ca o casă din lemn să fie atât liniștită cât și economică. Astfel, vei trăi într-un mediu mai calm și mai confortabil, în care căldura va rămâne în interior iarna.
  •  Casele din lemn sunt prietenoase cu mediul – deoarece lemnul este un material natural și regenerabil, casele confecționate din lemn au un impact redus asupra mediului și, în plus, procesul de producție a lemnului pentru construcții produce mai puțin dioxid de carbon.
  • Casele din lemn sunt rezistente – dacă primesc tratamentul corect și sunt întreținute, casele de lemn vor avea o durată de rezistență foarte lungă, însă va trebui să protejezi construcția de dăunători și umiditate.
  • Posibilitatea de a adapta designul propriilor preferințe – lemnul este un material foarte ușor de prelucrat, ceea ce înseamnă că poate fi folosit pentru a construi o mare varietate de stiluri arhitecturale, astfel încât să îți construiești casa așa cum ți-o dorești.
  • Casele de lemn se construiesc mai rapid – pentru că foarte multe componente pot fi pregătite în avans în fabrici și asamblate pe șantier, casele de lemn sunt mai ușor de construit.
  • Casele de lemn sunt mai scumpe – în general, casele de lemn pot avea o valoare mai mare pe termen lung și sunt vândute la prețuri ridicate.
  • Mediul din interior este sănătos – lemnul eliberează mai mulți vapori naturali care vor contribui la un interior mai sănătos pentru persoanele care folosesc spațiul.

Case din lemn – dezavantaje

Pe lângă toate avantajele oferite de casele de lemn, sunt și dezavantaje considerabile pe care ar trebui să le iei în calcul înainte de a decide să construiești sau să achiziționezi o astfel de casă:

  • Costurile inițiale pentru construcție sau achiziție sunt mai mari – construirea unei case de lemn se poate dovedi mai costisitoare comparativ cu casele care sunt construite din alte materiale cum ar fi betonul sau cărămida. De obicei, prețul lemnului de calitate și costul pentru mâna de lucru pot fi mai mari.
  • Casele de lemn trebuie să fie întreținute – casele de lemn au nevoie de întreținere în mod regulat pentru a-și conserva aspectul și durabilitatea și va trebui să le vopsești regulat sau să le tratezi contra umezelii și insectelor.
  • Casele de lemn sunt sensibile la foc – lemnul este un material inflamabil și poate arde mai ușor comparativ cu alte materiale de construcție, însă există tratamente ignifuge ce pot fi aplicate pentru a îmbunătăți rezistența la foc a casei de lemn.
  • Casele de lemn sunt vulnerabile la dăunători – lemnul este susceptibil la atacuri din partea dăunătorilor cum ar fi termitele și cariile lemnului și va trebui să aplici măsuri preventive pentru a proteja casa contra problemelor.
  • Lemnul își poate modifica în timp dimensiunile – lemnul se dilată și se contractă în funcție de umiditatea din mediu, iar aceste schimbări pot genera deformări sau crăpături ale structurii și finisajelor, dar cu o atenție specială la detalii, vei putea conserva cât mai mult timp construcția.  

Case din lemn – întreținere

Case din lemn - întreținere

Sursa foto

Pentru a întreține corect o casă de lemn este foarte important să se respecte cu strictețe mai mulți pași, după cum sunt prezenți în cele ce urmează:

  • Casele de lemn au nevoie de curățenie regulată – curățenia este foarte importantă pentru a întreține suprafețele din lemn. Va trebui să elimini praful, murdăria și alte particule care pot să deterioreze treptat lemnul. Folosește mături moi sau aspiratoare cu perii atașate pentru a curăța suprafețele. 
  • Asigură protecția contra umidității – umiditatea în exces poate distruge lemnul pentru că acesta se va umfla și se poate  dilata. De asemenea, aerul prea uscat poate determina crăparea lemnului. Este important ca interiorul să fie bine izolat și protejat de apă, dar și suficient de umed pentru a menține lemnul în stare bună.
  • Casele de lemn trebuie vopsite și finisate corect – pentru a putea proteja lemnul contra factorilor de mediu, dar și pentru a păstra aspectul frumos al casei aceasta trebuie vopsită și finisată periodic.
  • Casele de lemn trebuie să fie tratate contra dăunătorilor – în funcție de locul în care se află casa este posibil ca lemnul să fie atacat de termine sau cari. Împotriva acestora va trebui să aplici tratamente care să țină insectele la distanță.
  • Construcțiile de lemn necesită verificări periodice – va trebui să verifici structura, fundația, acoperișul și pereții pentru a identifica rapid problemele astfel încât să le poți repara înainte să afecteze construcția.
  • Ușile și ferestrele trebuie să fie întreținute corespunzător – ferestrele și ușile trebuie să fie lubrifiate la intervale regulate, iar atunci când apar probleme cu aspectul ramelor sau a ușilor, trebuie finisate din nou.
  • Țevile și instalațiile trebuie să fie în stare bună – deoarece casele de lemn sunt predispuse la probleme generate de umiditate, este recomandat ca periodic să verifici țevile pentru a evita inundațiile și implicit problemele cu lemnul îmbibat cu apă.

Cât timp rezistă o casă de lemn?

Casele de lemn pot avea o durată de viață variabilă, în funcție de numeroși factori, inclusiv de tipul de lemn utilizat și de calitatea acestuia. O casă de lemn bine întreținută poate rezista câteva decenii sau chiar mai mult. 

Calitatea lemnului este foarte importantă, iar un lemn care este tratat și întreținut corect poate să contribuie semnificativ la durabilitatea casei. Lemnul tare așa cum este cel de cedru sau de stejar va rezista mai mult decât lemnul moale.

Construcția și designul casei sunt de asemenea importante. Atunci când designul este unul potrivit zonei în care se află casa și adaptat condițiilor specifice, aceasta va rezista mai mult. Este vorba aici de izolarea corectă, construirea unei fundații, aplicarea zonelor de rezistență acolo unde sunt necesare și alegerea formei acoperișului, alături de multe alte detalii.

Casele de lemn bine întreținute rezistă mai mult decât cele cărora nu li se acordă atenție. Astfel de locuințe au nevoie de vopsire periodică, verificare și reparații astfel încât locuința să fie în stare perfectă tot timpul.

Clima locală poate avea un impact major asupra duratei de viață a casei. În zonele cu climat uscat, casele de lemn rezistă mai bine decât cele din zone umede sau acolo unde temperatura fluctuează extrem.

Case din lemn – metode de izolare

Atunci când vrei să îți construiești o casă de lemn eficientă din punct de vedere energetic, este recomandat să ții cont de mai multe detalii importante:

  • Care sunt necesitățile de izolare? – înainte de a demara orice lucrare, va trebui să identifici zonele care au nevoie de izolație, așa cum sunt podelele, plafonul, pereții exteriori, ferestrele și acoperișul.
  • Ce materiale izolatoare se vor folosi? – sunt mai multe tipuri de materiale izolatoare disponibile din care va trebui să le alegi pe cele potrivite cum ar fi spuma, celuloza, bumbacul sau polistirenul.
  • Cum vor fi izolați pereții exteriori? – pentru pereții exteriori se vor adăuga materialele izolatoare în cavități, prin suflarea cu izolație sau prin instalarea panourilor, creând bariere de vapori adecvate pentru a preveni condensul sau umiditatea. 
  • Cum vor fi izolate podelele? – podelele pot duce la pierderi de căldură semnificative deci va trebui să le izolezi cu material adăugat sub bodea sau prin instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală.
  • Cum vor fi izolate ușile și ferestrele? – în acest sens se pot utiliza garnituri sau benzi de etanșare pentru a preveni scurgerile de aer și creșterea facturilor la energie.
  • Cum se stabilește o ventilație corectă? – izolația poate să reducă scurgerile de aer, însă este foarte posibil ca ventilația să nu se va realizeze corect și să se acumuleze umiditate în interior. Deschide geamurile și lasă guri de aerisire pentru a evita problemele cu umiditatea.

Casele de lemn oferă un număr considerabil de avantaje, începând de la aspect și ajungând până la confort și flexibilitate, însă pentru a te bucura pe deplin de o astfel de locuință va trebui să îi acorzi atenție și să o întreții corect. Durata de utilizare a unei astfel de case poate fi foarte lungă cu întreținerea corespunzătoare și cu o planificare adecvată a construcției.

Ultimele Articole